Jan Eeckhout – Econoom

Over de Profit Paradox

Jan Eeckhout is ICREA onderzoeksprofessor Economie aan de UPF Barcelona. Hij heeft interesse in macro-economie, met een speciale focus op de arbeidsmarkt. Hij bestudeert de macro-economische implicaties van marktmacht en de economische werking van de arbeidsmarkt en steden.

Zijn onderzoek werd gepubliceerd in de American Economic Review, Econometrica, Quarterly Journal of Economics, Review of Economic Studies, Journal of Political Economy, en werd ondersteund door de National Science Foundation en de European Research Council. Zijn boek 'The Profit Paradox' werd gepubliceerd door Princeton University Press, en zijn werk verscheen in verschillende media, waaronder The Economist, The Wall Street Journal, FT, New York Times en Bloomberg. Hij ontving meerdere overheidsbeurzen, waaronder fondsen van de National Science Foundation (US) en de European Research Council, alsook privéfondsen.

In het verleden was Jan Eeckhout professor aan de University of Pennsylvania en aan University College London. Hij is ook de Louis A. Simpson Visiting Professor geweest aan Princeton University, visiting professor aan NYU Stern en visiting scholar aan MIT. Aan UPF was hij een tijdlang voorzitter van het Departement Economie & Business. Hij was redacteur van het International Economic Review en zit momenteel in de redactieraad van het Review of Economic Dynamics en Journal of Economic Theory. Voorheen zat hij ook in de redactieraad van de Journal of the European Economic Association.

Hij is een fellow van Econometric Society en van de European Economic Association, en lid van Academia Europaea. Hij behaalde zijn Ph.D. in Economie aan de London School of Economics in 1998.