Programma

18 mei 2022 | Kasteel van Brasschaat
Bij registratie kunt u uw persoonlijk programma samenstellen.

10:00 - 10:45 uur

Welkom

Ontvangst met koffie en thee.

10:45 - 12:00 uur

Opening CFO Day 2022: Culture of Curiosity

Stefaan van Hooydonk Oprichter Global Curiosity Institute; Over de nieuwsgierigheidsquotiënt van werknemers en bedrijven
Fanny Matheusen Transitiepedagoge; Over Deep Democracy als methode voor inclusieve besluitvorming en conflicthantering
Wat zijn de voordelen en valkuilen van nieuwsgierigheid? En hoe kunt u als leider zo’n cultuur in uw organisatie stimuleren? Stefaan van Hooydonk opent de dag met een keynote over de kracht van nieuwsgierigheid op de werkvloer. Hij pleit voor intentionele nieuwsgierigheid en legt ons uit hoe we de nieuwsgierigheidsquotiënt van individuen en bedrijven kunnen bepalen.
Hoe zorgen we er vervolgens voor dat we de wijsheid van de groep optimaal benutten? Volgens Fanny Matheusen is Deep Democracy daar de geschikte methode voor. Deep Democracy geeft een nieuwe kijk op besluitvorming en is tevens een krachtig instrument voor conflictresolutie binnen diverse groepen. Curieus? Welkom!
12:00 - 13:30 uur

Lunch

Uitgebreid netwerkmoment met lekkere broodjes en salades.

13:30 - 15:00 uur

Inspirerend spreken als leider [keynote]

Filip Muyllaert Communicatie-expert; Over inspirerend spreken als leider en hoe u kunt communiceren met impact

Om een cultuur van nieuwsgierigheid in uw bedrijf te stimuleren, kunt u het goede voorbeeld tonen. Maar het helpt ook als u uw medewerkers kunt inspireren – de overtreffende trap van overtuigen en motiveren. Het vermogen om te inspireren creëert een positief spiraaleffect dat individuen, teams en organisaties laat uitgroeien tot iets wat exponentieel beter is dan voorheen. Hoe geeft u mensen en ideeën stuwkracht met woorden en storytelling? Hoe stimuleert u verbeeldingskracht en maakt u een onzichtbare toekomst zichtbaar? Hoe zorgt u ervoor dat uw boodschap impact heeft?

Weg van de information overload en het piekeren [keynote]

Filip Raes Klinisch psycholoog en gedragstherapeut; Weg van de information overload en het piekeren

Van nature hebben mensen een bijzondere nieuwsgierigheid voor dingen die niet pluis lijken. Waar we een dreiging zien, daar gaat onze aandacht naartoe. Bv. op het internet: bij “slecht nieuws” (denk aan de COVID-pandemie of de oorlog in Oekraïne) gaan we vaak eindeloos scrollen door onze socials en nieuwssites. “Doomscrollen” heet dat. We zoeken geruststelling, maar lopen vast in een negatieve spiraal. En zo gaat het ook vaak in ons eigen hoofd wanneer we ons een weg willen piekeren uit onze problemen. We denken dat we er goed aan doen, maar veelal betekent piekeren dat we ons nog meer vastrijden. Hoe komt dat precies, en wat kunnen we eraan doen? Hoe kunnen we ons wapenen tegen de gevaren van die overload aan (negatieve) informatie?

Nieuwsgierigheid in finance: deep dive met Stefaan van Hooydonk [Round Table]

Stefaan van Hooydonk Oprichter Global Curiosity Institute; Over de nieuwsgierigheidsquotiënt van werknemers en bedrijven

Nieuwsgierig zijn is belangrijk om te partneren met uw co-CXO en als u uw team wil laten groeien en on top of things wil laten zijn. Hoe selecteert u bij de aanwerving van nieuwe medewerkers op nieuwsgierigheid? Hoe coacht u uw team? Hoe creëert u een cultuur van openheid en vertrouwen? Hoe brengt u evenwicht tussen compliance en ruimte voor innovatie? Welke weerslag heeft dat in de budgetten? Waar en wanneer is experimenteren aangewezen en waar en wanneer niet?
Ga erover in gesprek met elkaar en met openingsspreker Stefaan van Hooydonk.
Gefaciliteerd door: TriFinance

Workshop: durf te vragen! [Round Table]

Katrin Derboven Facilitator 'Durf te vragen'-sessie; Ervaar de kracht van sociale overwaarde

Vragen stellen is de natuurlijke uiting van nieuwsgierigheid. Tijdens deze workshop doen we dat luidop en aan elkaar. Voor welke finance-uitdaging zou u écht graag tips en ideeën ophalen bij peers? Ervaar de kracht van sociale overwaarde en maak gebruik van elkaars kennis! Hoe kan mijn financiële organisatie zich bv. sneller aanpassen aan veranderende wetgeving? Hoe verlaag ik de foutengevoeligheid bij het consolideren? Shared Service Centre of toch liever lokale financieel verantwoordelijken? Bedenk uw vragen vooral zelf, het #durftevragen-format zorgt gegarandeerd voor antwoorden!
Gefaciliteerd door: Exact

Data curiosity: wakker uw bedrijfsverbeelding aan [Round Table]

No items found

Data: al jaren worden ze voorgesteld als het nieuwe goud. Maar wat vertellen al die bedrijfsdata u nu écht? Hoe krijgen we een centraal overzicht van alle data in de organisatie? Wat en wie is er nodig om van deze data ook inzichten te maken, inzichten die strategische beslissingen kunnen sturen of de ingrediënten kunnen vormen voor storytelling? Spelen met data en tegelijk ruimte laten voor verbeelding, het is misschien wel bij uitstek de taak van de CFO.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Gefaciliteerd door: Board

15:00 - 15:30

Pauze

Netwerkmoment bij een koffietje!

15:30 - 17:00 uur

Uw organisatie als lerend ecosysteem [keynote]

Katja Schipperheijn Leerstrateeg; Over lerende ecosystemen, waarin welbevinden in symbiose is met technologie

Metaverse, virtuele realiteit of een “phygital” wereld: technologie wordt almaar meer integraal onderdeel van ons leven. Kinderen groeien hiermee op en voor hen is dit dus normaal. Ze ontwikkelen er vaardigheden door die nu vaak nog niet erkend worden als kwaliteiten. Welke impact heeft dit op de workforce van de toekomst? Welke eigenschappen en competenties – denk maar aan nieuwsgierigheid – zullen het verschil maken en hoe kunnen we onze organisatie hier nu al op afstemmen? Dankzij o.a. lean learning en learnscapes kunt u uw bedrijf wendbaar laten groeien tot een lerend ecosysteem waar welbevinden in symbiose is met technologie.

Hoe cybercriminelen nieuwsgierigheid misbruiken [keynote]

Pablo Brusseel Ethisch hacker; Over hoe cybercriminelen nieuwsgierigheid misbruiken

We kunnen er niet meer omheen: zowel privé, als bedrijf of op geopolitiek vlak, is cybercriminaliteit alomtegenwoordig. In deze keynote ontdekt u hoe hackers phishing gebruiken om bedrijven te hacken, hoe hackergroepen evolueren naar een nieuwe techniek om losgeld te krijgen (en welke impact dat heeft voor een bedrijf), hoe andere bedrijven en overheden hier gebruik van maken en hoe bedrijven zich beter kunnen wapenen tegen dit soort aanvallen.

Chief Future Officer: hoe kan finance anticiperen op de toekomst? [Round Table]

Frank Geelen EMEIA Finance Consulting Lead Partner bij EY; Mede-auteur van 'De CFO in pole position'

Grip krijgen op de toekomst: mission (im)possible? Hoe kunnen finance-afdelingen toekomstige ontwikkelingen voorspellen? Over de recente gebeurtenissen (bv. corona, de oorlog in Oekraïne) horen we vaak dat niemand ze had zien aankomen. Hoe kan finance de business helpen om te anticiperen? We beschikken enerzijds over heel wat data maar moeten die anderzijds aanvullen met een flinke portie nieuwsgierigheid en creatief denkvermogen. Wat zijn uw grootste uitdagingen op dit vlak: data, technologie, mensen of bedrijfscultuur? Frank Geelen, mede-auteur van het boek ‘De CFO in pole position’ geeft alvast een aanzet voor het gesprek.
Gefaciliteerd door: SAP en SAP Concur

Innovation Game: is uw organisatie wel écht innovatief? [Round Table]

Geert De Wael Managing Partner The Forge; Facilitator Innovation Game

Nieuwsgierigheid zou tot meer innovatie leiden. En de meerderheid van de managers zegt ook met innovatie bezig te zijn. Maar wat is dat eigenlijk, “bezig zijn met innovatie”? Wat moet je als bedrijf doen om innovatief te zijn? Wat werkt en wat juist niet? Tijdens dit spel, ontwikkeld in samenwerking met de UGent, ondervindt u het aan den lijve. Tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek van over de hele wereld wordt hier op interactieve wijze naar de praktijk vertaald. In 3 rondes (innovatief klimaat, teams en processen) krijgt u inzicht in welke acties en beslissingen impact hebben op innovatie en kunt u terugkoppelen naar uw eigen context.
Gefaciliteerd door: Unit4

The time is now: ESG-rapportering aligneren met financiële rapportering [Round Table]

Jane Thostrup Jagd Deputy Director; We Mean Business Coalition, Net Zero Finance

Nu er almeer meer dwingende regelgeving komt rond duurzaamheidsrapportering, zijn we benieuwd hoe u daar als CFO mee omgaat. Weet u wat u te doen staat en zijn uw processen en systemen erop ingericht ESG-compliant te zijn? Zijn de cijfers weergave van een doordachte realiteit of toch nog vooral een oefening in schone schijn? Hoe denkt u na over integratie van ESG in uw strategische en wellicht operationele planningsprocessen? Wissel ervaringen en vragen uit met elkaar en met Jane Thostrup Jagd en Hein Scholten. Jane en Hein stonden aan de wieg van de prijswinnende ESG-rapportage van de Maersk Group in Kopenhagen. Jane was Lead Researcher bij het Center for ESG Research en heeft specifiek expertise in kwalitatieve en kwantitatieve analyse en in het meetbaar maken van kwalitatieve data. Deze rondetafel is in het Engels.
Gefaciliteerd door: OneStream

13:30 - 17:00 uur

Podcast-track: ooit al gefigureerd in een podcast? We nodigen 4 CFO’s uit voor een gesprek!

No items found

Op een dag met als thema ‘Culture of Curiosity’ willen we ook graag nieuwsgierigheid in de prakijk brengen. Voor u door de misschien nieuwe ervaring om aan een podcast deel te nemen, voor ons door vragen te stellen en in gesprek te gaan. Daarom nodigen we 4 CFO’s uit in onze mobiele studio, wat zal resulteren in 4 podcasts. We vertrekken van het thema en wat dat voor de CFO’s en bedrijven in kwestie betekent en laten ons van daaruit met open geest leiden… Even benieuwd als wij wat dat oplevert? Hou onze website en LinkedIn-pagina de komende maanden in de gaten!
Gefaciliteerd door: SpendLab

17:15 - 18:00 uur

Plenaire afsluiting

Richard Jansen Illusionist; Intrigerende slotshow over focus, afleiding en beïnvloeding

Nieuwsgierigheid gaat ook over ons laten prikkelen en verwondering toelaten. In deze intrigerende en interactieve slotshow gebeurt dat zeker: Richard Jansen brengt magie, (psychologische) illusies, brain tricks, mindreading en hilariteit. Een les in focus, afleiding en beïnvloeding!

18:00 - 20:00 uur

Walking dinner

Indrukken delen en nagenieten bij heerlijke gerechten.