Dr. Eelco Fiole – Adjunct-professor en managing partner

Dr. Eelco Fiole, CFA, is mede-oprichter (2015) en managing partner van Alpha Governance Partners, dat focust op governance voor duurzaam en digitaal investeringsmanagement wereldwijd.
Dr. Fiole is ook adjunct-professor ‘finance ethics’ aan de universiteiten van Neuchâtel en Lausanne. Hij is een expert in risicobeheer en bekleedt momenteel bestuursmandaten op het vlak van duurzaamheid, sociale impact, fintech, tokenisation, Web3 en private equity.

Eelco is een Nederlander die gebaseerd is in Zurich. Hij heeft bijna 30 jaar ervaring in finance, waarvan meer dan 15 jaar in boards, als CFO en COO in multibiljoen investeringsmaatschappijen.
Hij heeft een PhD in economie (Basel) en postgraduaten in o.a. sociale innovatie (Cambridge) en blockchain (Barcelona), en verschillende professionele benoemingen.
Dr. Fiole is auteur van een boek over corporate governance in financiële instellingen en van verschillende professionele publicaties. Hij spreekt regelmatig over governance in finance en blockchain. In 2022 was hij 1 van de 4 ontvangers van de Inspirational Leader Award van het CFA Institute.

Mieke Pieters – Oprichter The Circular Hub

Mieke Pieters is econome voor de economie van morgen. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in CSR, duurzame procurement en supply chain en in het begeleiden van organisaties bij een duurzame en circulaire transitie (vanuit o.a. The Global Picture). Ze is oprichter van The Circular Hub, The Circular Kickstart en co-founder van CSR CAMPUS.
Mieke heeft expertise in:

  • duurzame en circulaire transitie in organisaties;
  • duurzame en circulaire businessmodellen en waardeketens;
  • strategische begeleiding (waaronder bv. het verkrijgen van commitment van een grote en diverse groep stakeholders).

Met The Circular Hub is Mieke deel van het Green Deal-begeleidingsteam van de Vlaamse Overheid.

Jan Eeckhout – Econoom

Jan Eeckhout is ICREA onderzoeksprofessor Economie aan de UPF Barcelona. Hij heeft interesse in macro-economie, met een speciale focus op de arbeidsmarkt. Hij bestudeert de macro-economische implicaties van marktmacht en de economische werking van de arbeidsmarkt en steden.

Zijn onderzoek werd gepubliceerd in de American Economic Review, Econometrica, Quarterly Journal of Economics, Review of Economic Studies, Journal of Political Economy, en werd ondersteund door de National Science Foundation en de European Research Council. Zijn boek ‘The Profit Paradox’ werd gepubliceerd door Princeton University Press, en zijn werk verscheen in verschillende media, waaronder The Economist, The Wall Street Journal, FT, New York Times en Bloomberg. Hij ontving meerdere overheidsbeurzen, waaronder fondsen van de National Science Foundation (US) en de European Research Council, alsook privéfondsen.

In het verleden was Jan Eeckhout professor aan de University of Pennsylvania en aan University College London. Hij is ook de Louis A. Simpson Visiting Professor geweest aan Princeton University, visiting professor aan NYU Stern en visiting scholar aan MIT. Aan UPF was hij een tijdlang voorzitter van het Departement Economie & Business. Hij was redacteur van het International Economic Review en zit momenteel in de redactieraad van het Review of Economic Dynamics en Journal of Economic Theory. Voorheen zat hij ook in de redactieraad van de Journal of the European Economic Association.

Hij is een fellow van Econometric Society en van de European Economic Association, en lid van Academia Europaea. Hij behaalde zijn Ph.D. in Economie aan de London School of Economics in 1998.

Lotte van Lith – Docent, procesbegeleider, spreker en auteur

Binnen haar bedrijf A Lot of Complexity verzorgt Lotte als begeleider een grote variëteit aan trajecten voor o.a. talentontwikkeling en emotionele groei. Als docent is ze verbonden aan de School of Thinking (Vrije Universiteit Brussel) en Buckminster College (Brugge). Ze is daarnaast regelmatig gastdocent en spreker bij verschillende instituten en evenementen.

In haar werk heeft Lotte oog voor de rol van intensiteit (van beleving) binnen groeiprocessen, zowel als persoon als op groepsniveau. Daarbinnen krijgen emoties gerichte aandacht. Emoties zijn drijfveren binnen psychologische ontwikkeling, ze staan centraal in de kwaliteit van onze relaties en geven gewicht aan waarden.
Lotte is tevens gespecialiseerd in de theorie van positieve desintegratie. Dit is een humanistische ontwikkelingspsychologie, bedacht door de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski.  Lotte begeleidt zowel individuen als groepen in het groeikrachtig aangaan van positieve desintegratie.

In 2021 publiceerde Lotte het boek ‘Intens mens’, een verzameling van lyrische en essayistische reflecties over thema’s als zingeving, emotionele ontwikkeling, complexiteit en creativiteit.

In haar keynote nodigt Lotte u uit om een duik te nemen in het proces van positieve desintegratie. In een mondiale situatie die om existentiële, culturele, organisatorische en persoonlijke verandering vraagt, daagt ze ons uit om daadwerkelijk ‘uit-één te durven vallen’. Uit-één vallen om een diepgaande transformatie aan te gaan en verbinding met behoeftes, waarden, onszelf en de omgeving te realiseren.

Dries Depoorter – Techkunstenaar

Dries Depoorter (broer van Magnum-fotografe Bieke Depoorter) is een Belgische kunstenaar die werkt met technologie. Zijn speelse en vaak humoristische werk roept vragen op rond privacy, social media, AI en surveillance. Hij creëerde apps, games en interactieve installaties. Dries studeerde 6 jaar elektronica alvorens over te schakelen naar het kunstonderwijs. Vandaag heeft Dries tentoonstellingen en lezingen wereldwijd, en werkt hij als freelance conceptontwikkelaar met een focus op digitale processen.

Expo’s: Barbican London, Art Basel, Mutek Festival Montreal, Bozar, Para Site Hong Kong, Mozilla The Glass Room San Francisco, IDFA Doclab, Mundaneum. FOMU, Ars Electronica, NRW, World Press Photo, WIRED25, HEK.
Talks: TEDx, MoMA, SXSW, Chanel, Adidas, Mutek Festival, STRP festival, Dutch Design Week, web2day.

Eve Vlemincx – Strategisch adviseur en Executive Educator

Eve Vlemincx is strategisch adviseur rond digitale, human-centric transformatie, innovatie en leiderschap.  Zij heeft haar eigen adviesbureau en is eveneens verbonden aan Stanford Graduate School of Business als Executive Educator en Advisory Council bij Harvard Business Review. Op regelmatige basis geeft zijn gastlezingen bij andere instellingen en bedrijven.

Als dynamisch leider en strateeg is Eve bedreven in het voeren van radicale verandering door duurzame oplossingen die het potentieel van organisaties en hun medewerkers ontketenen. Ze pleit voor het aanpakken van transformaties, crisismanagement en herstructureringen vanuit een holistisch organisatorisch perspectief, met aandacht voor hoe verschillende organisatorische aspecten met elkaar verbonden zijn en samenwerken in een complexe dans, zoals bij een tango.

Enkele van haar aandachtspunten zijn employee engagement/experience, leiderschap, innovatie, digitale transformatie, organisatieculturen, M&A-integraties en purpose driven profit.

Opleidingsachtergrond:

  • Stanford GSB LEAD (Innovation – Leadership) (5 Awards)
  • Harvard Business School: Negotiation & Remote Work
  • Kellogg School of Management: Strategy & Change Management
  • Oxford Saïd Business School: Executive Leadership Programme & Strategic Alignment
  • LLM Law (Magna Cum Laude)

 

Maarten Schenk – Bullshitdetective

Maarten Schenk is mede-oprichter van het Amerikaanse factcheckingbedrijf Lead Stories, met ondertussen als belangrijkste klanten Meta (Facebook & Instagram) en ByteDance (TikTok).
Hij studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde in Antwerpen en werkte onder andere bij Planet Internet, Lernout & Hauspie, Skynet en Six Apart, voor hij z’n eigen bedrijf YesItCan.be begon en de uitvinder werd van Trendolizer, een tool om virale content op te sporen op het internet.
Trendolizer werd de basis voor het bedrijf Lead Stories LLC, dat hij in 2015 samen met een Amerikaanse advocaat en een voormalig CNN-journalist op poten zette. Over het verhaal van Lead Stories schreef hij ‘De Fake News Files’, een boek dat in 2022 verscheen bij Lannoo.